×

Hardlopen zonder blaren

2709

Iedere hardloper heeft wel eens last van blaren. Maar het hardloopplezier is er al gauw vanaf als je last krijgt van voetblaren. Hoe zorg je ervoor dat je geen blaren krijgt?

 

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan door wrijving of door hoge druk belasting. Wrijving ontstaat door weerstand en bij vochtige zweetvoeten wordt de weerstand hoger en kunnen er blaren gaan ontstaan.
Probeer maar eens sokken aan te trekken direct na het douchen. Je zult merken dat het aantrekken van de sokken veel moeilijker gaat door de vochtige voeten.

Een weetje ….. onze voeten zweten per dag 1 jeneverglas vocht uit.

Dus zorg ervoor dat de voeten droog blijven!

Gebruik daarom nooit sportsokken van katoen. Katoen houdt namelijk vocht vast. De voeten blijven hierdoor vochtig, er ontstaat meer weerstand en er kunnen blaren gaan ontstaan.

Gebruik daarom altijd sokken van Merino wol of Coolmax garens. De speciale garens zorgen ervoor dat het zweet en de warmte snel worden opgenomen door de sok. Hierdoor blijven de voeten langer droog.

Naast alle andere oplossingen die er zijn om blaren te voorkomen, denk aan goede schoenen, passende sokken, talkpoeder, enz, zijn er speciale hardloopsokken tegen blaren.

 

 

Voorkom teenblaren met teensokken

Je kunt je voorstellen dat tijdens een lange hardloopwedstrijd er veel huidwrijving tussen de tenen ontstaat. Normale hardloopsokken nemen niet al het vocht op dat ontstaat tussen de tenen.


Een teensok kan dan de oplossing zijn bij blaren rondom de tenen. Een teensok verpakt  iedere teen apart. Hierdoor kunnen de tenen niet meer langs elkaar schuren tijdens het hardlopen.


Een ander voordeel is dat teensokken beter en sneller vocht kunnen opnemen tussen de tenen. Hierdoor wordt de wrijving tussen de tenen minder en heb je minder kans op blaren.

 

Voorkom hielblaren met 2-laags sokken

Veel hardlopers hebben last van blaren op de hiel, zijkant van de voet of een branderig gevoel op de bal van de voet.


Met anti-blaar sokken kunnen deze problemen worden voorkomen. Een anti-blaar sok wordt ook wel een 2-laags sok genoemd. Dit komt omdat de sok uit 2 lagen bestaat, een gladde binnen sok en een buiten sok.

De gladde binnen sok zit strak om de voet. Omdat er geen plooien mogen ontstaan is de binnen sok iets kleiner dan de buiten sok. Bij het hardlopen beweegt de buiten sok over de binnen sok. Hierdoor zorgt de binnen sok ervoor dat de wrijving wordt opgevangen zodat er geen blaren of branderig gevoel op de bal van de kan ontstaan.

De anti-blaar sokken zijn er in 2 soorten. Als normale hardloopsok, maar ook als teensok. Bij de normale hardloopsok is de buitenste sok vastgenaaid aan de binnen sok.


Bij de teensokken bestaan ze uit 2 aparte sokken. Als binnen sok wordt dan een liner sok gebruikt en daar overheen trek je een standaard hardloopsok of teensok. Een liner sok is een zeer gladde dunne sok.


Injinji Liner Coolmax

Menu

QR code

Opties

Share

Create a free account to use wishlists.

Aanmelden